reede, 3. juuni 2011

Punalehine Thunbergi kukerpuu

Kukerpuu on üks väga huvitav puu. Tegelikkuses on tegemist põõsaga ja mind ajendas siia kirjutama see, et minu aias kasvab selline punaseleheline põõsas ning selle põõsa kohta võiks teadmisi kasvatada. Hämmastav on see, et kukerpuu lehed on söödavad. Neist võiks isegi salatit teha.

Mäletan lapsepõlves hästi, kui ühes vanas talu aias kasvas selline kukerpuu ja talu peremees ütles, et proovi neid hapusid punaseid lehti. Lehed maitsesid küllaltki hästi, kuid märkimist väärib, et paremini küll ei mekkinud kui hapu oblikas. Kukerpuul on lehed äraspidimunajad, ümardunud tipuga ning nende servad on väikeste nagadega, vanadel lehtedel on need eriti teravad. Lehe värvus on punane ja sügiseks võivad nad ka kollaseks tõmbuda, vähemalt kirjandus nii väidab. Minu aias lähevad lehed pruuniks ja kukuvad põõsa alla, kus ma nad kokku riisun ja utiliseerin kompostihunnikusse.


Kukerpuu on paras nuhtlus neile, kes tahavad teda regulaarselt pügada. Tegemist on ikkagi väga ogalise põõsaga ja võib ette kujutada, kuidas pügamise jääke kokku korjata ja põõsast puhastada lõigatud võrsetest ilma, et mõni oga ihusse ei tungiks. Pügamist talub kukerpuu hästi ja see sunnib teda rohkem võrseid ajama, samuti ajab hästi kännuvõsu. Ka ilma pügamiseta kasvab kukerpuu hästi ja võib kasvada meie oludes 1-1,5m pikkuseks. Oksad on kaarjad ja rohkesti hargnevad. Kui sellest põõsast tahetakse teha elavtara, siis on soovitav seda pügada koonusekujuliseks, sest siis saavad ka alumised lehed valgust ja põõsa alumine osa ei muutu hõredaks. Siit võib järeldada, et kukerpuu tahab valgust. Kui ta kuskile varju istutada, siis jääb ta sinna kiratsema. Samadel põhjustel ei tohi teda ka suurte puude lähedusse istutada.

Huvitav fakt on see, et thunbergi kukerpuu pärineb idast: Jaapan ja Hiina. 1864a toodi ta Euroopasse dekoratiivpõõsana ning kultiveeritakse tänaseni. Seega tegemist on tavalise võõrliigiga, mis on meil väga koduseks muutunud. Kui teda istutada, siis tuleb jälgida, et ei oleks seisvat niiskust ja istutuspaik ei asuks kuskil lontsikus ega lodus. Mulla viljakuse suhtes ei ole kukerpuu nõudlik, kasvab igal pool, kus on valgust.

Kes tahab endale punaste lehtedega ogalist põõsast, siis thunbergi kukerpuu on selleks ideaalne. Linnas on ogad eriti efektiivsed krundlilt kasside eemalhoidimiseks ning peletab ka vargaid. Tegemist on kiirekasvulise põõsaga ning teda kasutatakse sageli uuselamu rajoonides. Omad head ja vead põõsal on, kuid dekoratiivsed punased lehed kaaluvad kõik vead ülesse.

1 kommentaar:

  1. Amazing blog and it inspired me as well to write a blog. The information provided is amazing. Keep it Up
    Raiejäätmete müük

    VastaKustuta