kolmapäev, 24. veebruar 2010

Kuuseheki kasvatamisest

Kui mööda Eestit reisida, siis võib märgata koledaid kuusehekke. Kuuskedel on mitmeid kordi latvu pügatud, hekk on alaosas hõredaks jäänud ning osa hekist on välja läinud. See kõik räägib sellest, et koduomanik ei tea, kuidas oma kuusehekki kasvatada ja on harjunud seda pügama nagu tavalist lehtpuuhekki – üle aasta kui sedagi.

Kõigepealt kui kuusehekk rajada, siis tuleb kindlaks teha, kas istutuskoht ei ole liigniiske ja toitainevaene. Kuusk on eriti tundlik liigniiskuse suhtes ning kipub seetõttu välja minema. Kui muld on toitainevaene, siis jääb kuusk kiratsema. Hea oleks kui kuuskedele pakuks kasvamisel mõni muu puuliik külma talvetuule eest turvet. Noor kuusk on külmahell, aga kipub valgust armastama. Seega ümbritsev haljastus peab olema korraldatud niiviisi, et see samas kaitseb kuuske, teisalt ei takista tema kasvu ega varjuta päikesevalguse eest.

Juhul kui eelnevad asjaolud on kindlaks tehtud ja kuusele on leitud sobiv istutuskoht, siis tuleks valida juba suuremad kuusetaimed, mida on koolitatud, mis tähendab seda, et taimi saab muretseda istikutena puukoolist. Väiksed seemikud jäävad istutamist mitmeks aastaks põdema ja kui koduomanik tahab kiiret kuuseheki kasvu näha, peaks mõtlema koolitatud kuuskede peale. Istutusmaterjali valik sõltub omaniku soovidest, puukoolide kõrval võib leida noori kuuski ka kraavipervedest ja teeäärtest, kus noored puud nagunii ära niidetakse. Ära ei tohi unustada, et kuuse juurestik on pindmine ja kaevama peaks taime tüvest kaugemalt. Siis säästetakse noore kuuse juuri ja pärast istutust ei jää taim kiduma. Kindlasti peaks kaeveauku viskama sõnnikut, et kiirendada puu kohanemist uute kasvutingimustega. Kuuseistikute istutamisel tuleks mõlema taime vahele jätta 60 cm vaba ruumi. Kui mitmes reas kuuski istutada, tuleks reavaheks jätta samuti 60 cm ja istutada nn maleruutu. Nii istutades ei lämmata puud kasvades üksteist ära.

Normaalsetes tingimustes kasvades võib kuusehekk saavutada kümne aastaga kahemeetrise kõrguse. Siinkohal tuleks toonitada, et kui kuuskedel hakatakse latvu pügama, siis see kõrgus peakski jääma kuuseheki kõrguseks. Rohkem pole vaja latvu võtta, sest kui hekikasvataja iga aasta seda kõrgust hoiab ja kuusehekil ei lase latvasid moodustada, pole vajadust ka hilisemalt neid kärpida. Kui seda ei tehta, moodustavad kuused uued ladvad ja vajadus on uuesti kärpida.. Tänu sellele võib kuusehekk muutuda rääbakaks ja kaotada oma ilusa vormi, mida taotleb iga hekikasvataja.

Kuuseheki kasvatamisel tehakse tihti ka see viga, et hekk pügatakse müürikujuliseks, mis on tegelikult vale. Kui sedasi toimitakse, jäävad maapinnalähedased oksad valguspuudusesse ja surevad ära ning kuuseheki alumine osa jääb hõredaks. Et seda vältida, tuleb hekk kujundada kolmnurkseks või kooniliseks, et alumised oksad saaksid valgust ja ülemised ei varjutaks neid. Kui sedasi toimitakse, võib kuusehekk olla väga vana, aga alumised oksad on veel elusad ja terved ning ei ole märkigi, et hekk hakkab hõrenema.

Tähtis on see, et kui soov on tihedat kuusehekki saada, tuleb teda iga aasta pügada ja hooldada vastavalt eelpool kirjutatule. Siis saavutatakse ilus ja rahuldav tulemus nii koduomanikule kui ka kaaskodanikele, kes jäävad vaatama hästi hooldatud kuusehekki.

Avaldatud Pärsti Keskkonnalehes nr 40 Veebruar 2010 (http://www.parstivald.ee/dokumendid//KKnr40.pdf)

2 kommentaari:

  1. I liked the services of your company, it was a great experience altogether. I would like to recommend this to others as well.
    Võsa ost

    VastaKustuta
  2. Wynn Plaza, Atlantic City - Mapyro
    Wynn Plaza, Atlantic City 오산 출장마사지 - Mapyro users can browse 서귀포 출장마사지 through maps for Wynn Plaza. Use these directions to get 계룡 출장안마 to Wynn Plaza, a 울산광역 출장안마 4-star 밀양 출장안마 resort.

    VastaKustuta